Kako promijeniti veličinu fotografija na računalu pomoću aplikacije Preview

Često trebamo fotografije uređivati ​​mijenjajući im veličinu, no uobičajeni je mit da vam je potrebna fotografija za uređivanje fotografija. U ovom ćemo vam članku pokazati kako promijeniti veličinu fotografija na Macu pomoću ugrađene aplikacije Preview.

Promjena veličine slike na Macu

Kao što je spomenuto gore, zapravo ne trebate aplikaciju za uređivanje fotografija da biste promijenili veličinu fotografija, možete koristiti zadanu aplikaciju Pretpregled na vašem Mac-u da biste promijenili veličinu fotografija.

Ova metoda funkcionira za Fotografije koje se nalaze na radnoj površini, kao i za Fotografije smještene u mapi, gotovo bilo gdje na Mac računalu.

Jedino mjesto na kojem ta metoda ne radi je unutar aplikacije Photos na vašem Macu. Međutim, ovo ograničenje možete lako zaobići jednostavnim povlačenjem fotografija iz aplikacije Photo na radnu površinu ili bilo koju mapu na Mac računalu.

Napomena: Kada promijenite veličinu fotografija pomoću aplikacije Preview, na kraju ćete izgubiti izvornu fotografiju jer će je zamijeniti veličina fotografije. U slučaju da želite zadržati izvornu fotografiju, napravite kopiju izvorne fotografije i zatim promijenite veličinu kopirane fotografije.

Promjena veličine slike na Mac-u pomoću aplikacije Preview

Slijedite korake za promjenu veličine slike na Mac računalu pomoću aplikacije Preview.

1. Dvaput kliknite fotografiju koju želite promijeniti u veličini i pustite je da se otvori u aplikaciji Pregled.

Napomena: Ako ste za zadani preglednik fotografija odabrali neku drugu aplikaciju, pritisnite desnu tipku fotografije i odaberite Otvori s> Pretpregled.

2. Nakon što se fotografija otvori u Preview App, kliknite na Tools (Alati) na gornjoj traci izbornika vašeg Mac-a, a zatim na padajućem izborniku kliknite na opciju Adjust Size ....

3. Na sljedećem zaslonu provjerite je li opcija proporcionalno provjerena (Pogledajte sliku dolje)

Izrada proporcionalne fotografije osigurava da će svaka promjena u širinu fotografije rezultirati proporcionalnom promjenom visine fotografije i obrnuto.

4. Zatim možete odabrati želite li da promijenite veličinu slike u pikselima, centimetrima, inčima, postocima, milimetrima ili točkama (pogledajte sliku dolje)

5. Nakon odabira jedinice za promjenu veličine, unesite nove dimenzije (širina ili visina) za vašu sliku (pogledajte sliku dolje)

6. Kao što možete vidjeti na gornjoj slici, aplikacija Preview također vam omogućuje promjenu razlučivosti slika. Ovo je korisno u slučaju da također pokušavate smanjiti veličinu slike.

Slijede preporučene razlučivosti slika za slike na temelju mjesta gdje ih želite koristiti.

  • 72 - 150 piksela - za slike koje se koriste na web stranicama
  • 240 - 300 - Ako ćete ispisati sliku
  • 600 - Ako želite da slika bude vrlo kvalitetna, kako se koristi u oglašavanju i drugim namjenama gdje su potrebne slike visoke rezolucije.

7. Na kraju, kliknite gumb U redu nakon što promijenite veličinu fotografije (pogledajte sliku u koraku 5 iznad)

Promjena veličine većeg broja fotografija na Mac pomoću aplikacije Preview

Aplikacija Pretpregled također vam omogućuje da promijenite veličinu više fotografija i možete koristiti ovu opciju u slučaju da imate previše slika za promjenu veličine.

1. Pritisnite naredbenu tipku na tipkovnici Mac računala, a zatim odaberite Fotografije koje želite promijeniti veličinu

Napomena: Fotografije možete brzo odabrati i povlačenjem miša preko njih.

2. Nakon što su odabrane fotografije, desnom tipkom miša kliknite jednu od fotografija koje želite promijeniti veličinu, a zatim u kontekstualnom izborniku odaberite Otvori s> Opcija pregleda (vidi sliku dolje).

Napomena: Sve odabrane fotografije trebale bi se otvoriti u jednom prozoru. Ponovite gornji korak u slučaju da se odabrane fotografije otvore u zasebnim ili više prozora.

3. Zatim kliknite Uredi oblik gornje trake izbornika na vašem Mac računalu, a zatim na padajućem izborniku kliknite opciju Odaberi sve (vidi sliku dolje).

4. Nakon što su odabrane fotografije, kliknite na Alati s gornje trake izbornika vašeg Mac-a, a zatim na padajućem izborniku kliknite na opciju Prilagodi veličinu….

5. Na sljedećem zaslonu provjerite je li odabrana mogućnost Skala proporcionalno, a zatim unesite novu veličinu (Visina ili Širina) za fotografije i kliknite gumb U redu (vidi sliku dolje).

Veličina slike u više vrijednosti?

Dok pokušavate promijeniti veličinu slika na Macu, možete pronaći aplikaciju za pregled koja prikazuje riječi "Više vrijednosti" za polja širine, visine i razlučivosti (pogledajte sliku dolje).

To se događa jer su slike koje ste odabrali za promjenu veličine u različitim mjernim jedinicama. U takvom slučaju slike na Mac računalu i dalje možete promijeniti veličinu odabirom veličine slike u postotku (pogledajte sliku gore).

Poništi veličinu fotografije

U slučaju da ste promijenili veličinu fotografije u pogrešnoj veličini ili vam se jednostavno ne sviđa način na koji je ispala dimenzija, slijedite korake u nastavku kako biste poništili veličinu fotografije.

1. Dvaput kliknite fotografiju za koju želite poništiti veličinu

2. Nakon što se fotografija otvori u pretpreglednoj aplikaciji, kliknite na Datoteka s gornje trake izbornika Mac-a, a zatim kliknite Povratak u> Pregledaj sve verzije na padajućem izborniku i kontekstualnim izbornicima (vidi sliku dolje)

3. Na sljedećem zaslonu moći ćete pregledavati i birati između prethodnih spremljenih verzija Fotografije pohranjene na vašem Macu.

4. Jednostavno odaberite spremljenu verziju fotografije koja odgovara vašim potrebama i zatim kliknite gumb Povrati