Google Earth OpenGL vs. DirectX

DirectX i OpenGL dva su sučelja za programiranje grafičkih aplikacija ili API-ji koji pomažu Google Earthu u generiranju visokokvalitetnih 2D i 3D slika. Google Earth oslanja se na ova dva API-ja kako bi pružio sloj apstrakcije između aplikacije i mnogih mogućih kombinacija operativnih sustava, mikroprocesora i grafičkih procesnih jedinica ili GPU-a, na kojima softver može raditi.

Pregled DirectX-a

DirectX je zaštićeni grafički API za uređaje koji pokreću Microsoftov Windows operativni sustav. DirectX je specifikacija grafičkog prikazivanja, a ne upravljački program, uslužni program ili hardver. Proizvođači grafičkih kartica mogu uključiti hardversku podršku za DirectX koju Google Earth može koristiti za generiranje realističnih 3D slika u visokoj rezoluciji, kao i glatke simulacije, prijelaze scena i animacije.

Pregled OpenGL-a

OpenGL je platforma neutralan, otvoreni API za prikazivanje grafičkih slika. Iako se API razlikuje, OpenGL pruža Google Earthu ista poboljšanja grafičkih performansi kao DirectX. OpenGL je izvorno razvio Silicon Graphics Incorporated. Međutim, danas OpenGL API održava neprofitna grupa Khronos. OpenGL specifikacija je besplatno dostupna proizvođačima GPU-a i programerima softvera da ih ugrade u svoje proizvode.

Zahtjevi za grafičkom karticom

Google posebno ne preporučuje DirectX ni OpenGL za Google Earth. Google Earth možete konfigurirati za rad u načinima prikazivanja DirectX ili OpenGL. Ako se vaš sustav sruši ili loše radi u jednom načinu, Google preporučuje da se prebacite na drugi način. Ipak, i minimalni i preporučeni sistemski zahtjevi za Google Earth posebno uključuju grafičku karticu s DirectX9 podrškom.

Podrška platformi

Budući da je DirectX API dizajniran samo za računala sa operativnim sustavima Windows, korisnici Linuxa i Mac OS X-a moraju raditi u OpenGL načinu. Iako je OpenGL API slobodno dostupan za upotrebu bez ograničenja licenciranja, mnogi proizvođači GPU-a odlučili su pružiti izravnu hardversku podršku samo za DirectX. Ako vaš GPU podržava OpenGL, Google Earth trebao bi prikazivati ​​grafiku istom brzinom i kvalitetom GPU-a kompatibilnog s DirectX-om. Ako vaš GPU podržava samo DirectX, a vi ste Linux ili OS X korisnik, međutim, Google Earth će u softveru oponašati GPGL kompatibilan s OpenGL-om. Softverska emulacija smanjuje kvalitetu slike i brzinu prikazivanja.