Opasnosti MySpacea i Facebooka sa seksualnim predatorima

Iako odrasli, tinejdžeri i djeca mogu koristiti web stranice za društvene mreže iz sigurnosti vlastitih domova, seksualni grabežljivci pronašli su načine za žrtve korisnika na mreži. Skrivajući se iza lažnih profila kako bi namamili žrtve, koristeći podatke o profilu kako bi uhodili njihove žrtve u stvarnom životu ili upadajući u račune radi ucjene žrtava, seksualni grabežljivci predstavljaju vrlo stvarnu opasnost za korisnike na stranicama društvenih mreža poput MySpacea i Facebooka.

Internetska grabežljivost

Web stranice za društvene mreže pružaju seksualnim grabežljivcima način da pronađu i pokrenu kontakt s potencijalnim žrtvama. Sve što žrtva može vidjeti je profil, sa bilo kojom slikom i informacijama koje grabežljivac odluči koristiti, olakšavajući grabežljivcu da se predstavlja onako kako želi. To uključuje predstavljanje djece ili tinejdžera za privlačenje mlađih žrtava ili predstavljanje vojnog osoblja za privlačenje odraslih žrtava. Grabežljivci tada mogu koristiti ovaj kontakt za dogovaranje sastanaka u stvarnom životu, gdje mogu žrtvovati svoju metu.

Stalking u stvarnom životu

Seksualni grabežljivci mogu koristiti stranice društvenih mreža kako bi fizički uhodili svoje predviđene žrtve. Kad korisnici objavljuju informacije o sebi i svojim aktivnostima, stalkeri ih mogu uzeti kako bi saznali o interesima i rasporedima svojih ciljeva. Grabežljivci tada mogu upotrijebiti te podatke kako bi pronašli i uhodili svoje žrtve u stvarnom svijetu, a ne samo na mreži. Prema članku u Journal of Adolescent Health kojeg je citiralo Dosta je bilo, 65 posto internetskih seksualnih prijestupnika koristilo je web stranice društvenih mreža za prikupljanje podataka o svojim žrtvama iz kuće i škole. Društvene objave koje određuju precizno mjesto korisnika posebno olakšavaju mrežnim grabežljivcima lociranje i vrebanje žrtava.

Iznuđivanje

Seksualni grabežljivci ne moraju pronaći korisnike u stvarnom životu kako bi ih žrtvovali. Ako grabežljivac upadne u račun žrtve i pronađe intimne ili kompromitirajuće slike ili druge osjetljive podatke, taj materijal može upotrijebiti za ucjenu korisnika. Primjerice, 2010. FBI je uhitio muškarca pod optužbom za hakiranje i ucjenu preko 200 žrtava. Nakon krađe privatnih slika koje su korištene kao ucjenjivački materijal, prisilio je svoje žrtve da mu pruže neprimjerene slike i video zapise o sebi. Ova praksa krađe materijala za žrtve ucjene kako bi se grabežljivcu osigurao takav materijal poznata je kao iznuđivanje.

Postavke privatnosti i mjere predostrožnosti

Iako ne postoji način da se u potpunosti eliminira opasnost od seksualnih grabežljivaca koji traže žrtve na Facebooku i MySpaceu, korisnici mogu poduzeti korake da se zaštite. Osiguravajući da imaju stroge postavke privatnosti koje ograničavaju pristup njihovom profilu na ljude koje poznaju, korisnici mogu smanjiti rizik od stalkera koji ih ciljaju. Korištenjem sigurne lozinke i njezinom redovitom promjenom korisnici smanjuju vjerojatnost da njihov račun bude ugrožen. Osim toga, korisnici se mogu zaštititi samo interakcijom s ljudima na web lokacijama koje već poznaju.