Mogu li vas web kamere fotografirati bez vašeg znanja?

Web kamera na vašem prijenosnom računalu ili stolnom računalu omogućuje vam snimanje video sadržaja i razgovor s ljudima širom svijeta, ali također otvara mali prozor u vaš dom. Zaštita web kamere od hakera i drugih prijestupnika presudna je ako želite zaštititi svoju privatnost. Nezaštićene web kamere lako su dostupne zlonamjernim web korisnicima.

Ranjivosti web mjesta

Svako web mjesto koje posjetite potencijalni je sigurnosni rizik, čak i za vašu web kameru. Iako je većina špijunskog softvera i virusnih programa dizajnirana za krađu informacija, aplikacija koja omogućuje daljinski pristup vašoj web kameri također se može ubrizgati putem crva ili trojanca. Ako haker ima pristup vašem sustavu zbog zlonamjernog koda negdje na vašem tvrdom disku, taj haker teoretski može po volji omogućiti i kontrolirati sve povezane periferne uređaje.

Sigurne mreže

Sve što radite na svojoj bežičnoj mreži lako je dostupno svima koji imaju pristup. Ako vaša mreža nije zaštićena snažnom lozinkom, haker može ući u mrežu i dobiti pristup bilo kojem uređaju povezanom s njom. To uključuje web kamere. Haker bi morao biti u dometu mreže da bi ova metoda funkcionirala, ali svejedno je važno zaključati bežičnu mrežu samo da biste bili sigurni.

Neaktivna računala

Ako računalo ostavite uključenim i aktivnim kad ga ne koristite, pružate hakerima i lopovima savršenu priliku da pristupe vašim uređajima i sadržaju, a da toga niste svjesni. Zapravo, hakeru nije potreban pristup neaktivnoj, nezaštićenoj kameri - postoje web stranice koje čak i redovnim korisnicima računala omogućuju pregledavanje stotina kamera povezanih na web, ali ne i zaštićenih. Isključivanje računala kada se ne koristi ili zatvaranje poklopca prijenosnog računala pomaže vam da ga zaštitite i budete na sigurnom.

Prevencija

Iako je istina da hakeri i drugi pojedinci mogu pristupiti web kamerama bez vašeg dopuštenja, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste se zaštitili. Zaključajte mrežu lozinkom, instalirajte robustan paket antivirusnog i anti-špijunskog softvera, zaštitite zaštitni zid i podsjetite sve u svom domu da slijede prakse sigurnog pregledavanja. Pokrivanje web kamere trakom ili prekidanje veze između korištenja osigurat će da nitko ne vidi ništa što vi ne želite da vidi.