Koga trebam obavijestiti ako znam tko mi je poslao prijeteću e-poštu?

Internetske prijetnje mogu biti uobičajene, ali ih ipak treba shvatiti vrlo ozbiljno, pogotovo ako dolaze od nekoga koga poznajete. Ako primate takve prijetnje i znate od koga dolaze, imate nekoliko mogućnosti, ovisno o ozbiljnosti prijetnji i osjećate li se kao da ste u opasnosti. Bez obzira na to, internetske prijetnje su nezakonite prema saveznom zakonu, pa ih treba prijaviti vlastima na vašem području.

Spremi i ispiši e-poštu

Prije nego što kontaktirate bilo koga, ispišite e-poštu koja sadrži prijetnje, kao i bilo koju drugu komunikaciju, poput dnevnika chata ili poruka. Ne brišite ove e-adrese; što je još važnije, ne odgovarajte na osobu koja vam prijeti. Ako ste spremni kontaktirati vlasti, nemojte se miješati s drugom osobom. Spremite sve za referencu i razmislite o prosljeđivanju kopije ovih e-adresa sebi na drugu adresu e-pošte kako biste bili sigurni da imate sigurnosne kopije.

Obratite se policiji

Obratite se lokalnoj policijskoj upravi - nemojte zvati 911 ako prijetnja nije hitna - i zatražite razgovor s policajcem. Policajac može doći istražiti i podnijeti izvještaj. Izvješće samo stavlja vaš slučaj u spis kako bi se na njega moglo uputiti u slučaju bilo kakvih budućih prepirki s tom osobom, ali ako je prijetnja dovoljno ozbiljna, može se nastaviti prema diskrecijskoj ocjeni službenika.

Obratite se odvjetniku ili sudovima

Ako se prijetnje nastave ili ako smatrate da ste u opasnosti, možete birati između dva različita načina djelovanja. Prvo se obratite odvjetniku specijaliziranom za kazneno pravo da biste vidjeli kakve su vaše mogućnosti u pravnom progonu osobe koja vam prijeti. Prema američkom statutu 18 U.S.C. § 875 (c), slanje prijetnji putem e-pošte savezni je zločin, pa ćete možda moći pokrenuti pravni postupak. Ako je ova osoba u vašoj blizini, možda ćete također moći pokušati podnijeti zabranu pristupa - koja se naziva i "zapovijed zaštite" - protiv nje kako bi je prestala slati e-poštom i spriječila da joj se približi vama ili vašoj imovini i Mjesto rada. Možete li to učiniti ili ne, ovisi o državi prebivališta.

Važna razmatranja

Ako razmišljate o pokretanju pravne radnje, nemojte blokirati osobu koja vam prijeti; ako vam nastave prijetiti, trebat ćete sve buduće e-poruke koje ćete spremiti kao dokaz. Ako prijetnje šalju putem web lokacija trećih strana, poput društvenih mreža, možete prijaviti njihove prijeteće poruke samoj web stranici nakon spremanja njihovih poruka. Prijetnje se shvaćaju vrlo ozbiljno i percon može izgubiti pristup svojim mrežnim računima.