Laptop 6 Cell Vs. 9 ćelijska baterija

Uvijek je frustrirajuće kada ste u pokretu i kada se baterija vašeg prijenosnika isprazni: uzrokuje da na brzinu spremate svoj rad, a potencijalno gubite svoj misli dok lovite u električnu utičnicu. Mobilno računanje ne mora biti toliko stresno ako odaberete pravu bateriju za svoje potrebe. Što više baterija ima, to će dulje trajati. Dodatne ćelije utječu na težinu i troškove vašeg računala.

Što su stanice?

Baterija se sastoji od pojedinačnih stanica: elektrokemijskih jedinica koje proizvode električnu energiju kemijskom reakcijom. Punjenje baterije vraća energiju u sustav, preokrećući kemijsku reakciju, tako da može početi ispočetka kada bateriju počnete koristiti za napajanje prijenosnog računala. Što više baterija ima ćelija, to više električne energije može pohraniti i dulje može napajati vaš laptop.

Trošak

Jedan nedostatak odabira devet-ćelijske baterije nego šestoćelijske je trošak. Obično će veće baterije koštati više od manjih, a to će se odraziti na ukupnu cijenu vašeg prijenosnog računala. Ako zamjenjujete postojeću bateriju, šest-ćelijska baterija bit će jeftinija opcija od devet-ćelijske.

Veličina i težina

Deveterostanična baterija osjetno je veća i teža od šestoćelijske. Dodatna veličina ima neke pozitivne prednosti: veća baterija može vam pomoći podići stražnji dio prijenosnog računala kada leži na ravnoj površini, što omogućuje bolji protok zraka ispod uređaja. Baterije s devet ćelija obično su glomaznije od šesteroćelijskih - o toj dodatnoj težini treba razmisliti ako planirate nositi prijenosno računalo sa sobom.

Razmatranja

Laptop 6 Cell Vs. 9 ćelijska baterija

Hoćete li odabrati šestoćelijsku ili deveteroćelijsku bateriju za laptop, uvelike će ovisiti o načinu na koji planirate koristiti računalo. Ako ne predviđate predugo udaljavanje od električne utičnice - ako je vaše prijenosno računalo uglavnom za kućnu upotrebu ili na primjer kratka putovanja u i iz ureda - šestoćelijska baterija trebala bi biti sasvim primjerena. Ako planirate prenositi laptop na duge letove ili u drugim situacijama u kojima utičnica može biti malo, vijek trajanja baterije postaje sve veći problem, a devetoćelijska baterija bolja je opcija.

Savjeti za trajanje baterije

Većina Windows prijenosnih računala ima dva ili tri unaprijed programirana plana napajanja, u rasponu od visokih performansi do opcija za uštedu energije koje vašem računalu govore da prestane koristiti nebitne sustave i koristi što manje električne energije. Ostale mjere uključuju isključivanje bežičnog adaptera, izbjegavanje gladnih aplikacija kao što su igre i multimedijski uređaji te što manje zatamnjivanja zaslona. Smanjivanje broja ciklusa punjenja također znači da bateriju neće trebati mijenjati tako često.

Druge opcije

Umjesto da se odlučite za veći paket baterija kada kupujete novo prijenosno računalo, razmislite o odabiru modela koji manje troši energiju. Prethodna napredna grafička kartica može značiti da ne možete igrati najnovije igre ili gledati filmove na Blu-Rayu, ali će poboljšati trajanje baterije. Potražite procesor koji favorizira trajanje baterije u odnosu na performanse. Manji zasloni također troše manje energije od velikih.