Kako spriječiti Facebook da pristupi vašim iPhone kontaktima

U slučaju da koristite Facebook ili Facebook Messenger aplikaciju na telefonu, vjerojatno je Facebook neograničen pristup popisu kontakata na vašem iPhoneu. Pogledajmo kako spriječiti Facebook da pristupi vašim iPhone kontaktima.

Zašto spriječiti Facebook da pristupi vašim iPhone kontaktima

Kada preuzmete i instalirate Facebook na svoj iPhone ili iPad, zatražit će vas da omogućite pristup Kontakti.

Međutim, jednom kada Facebooku odobrite pristup vašim kontaktima, on će početi koristiti ove podatke kako bi ih predložio prijateljima. To vam postaje dosadno kada počnete vidjeti slučajne ljude poput vašeg frizera, vodoinstalatera, vaše poslovne i stručne suradnike koji se pojavljuju kao predloženi prijatelji u Facebook feedu.

Zamislite da na seminaru sretnete brojne ljude i dodate ih u vaš adresar, sve te ljude na kraju će predložiti kao svoje prijatelje na Facebooku.

Da biste u potpunosti spriječili Facebooku da pristupi kontaktima na iPhoneu, morat ćete proći sljedeće glavne korake.

  1. Izbrišite podatke koje Facebook već ima o vašim kontaktima
  2. Zaustavite Facebook aplikaciju od pristupa kontaktima na iPhoneu
  3. Zaustavite Facebook Messenger od pristupa iPhone kontaktima

Izbrišite podatke koje Facebook već ima o vašim kontaktima

Prije zaustavljanja Facebookove aplikacije na vašem iPhoneu da pristupi vašoj listi kontakata, važno je ukloniti podatke kontakata kojima je Facebook već pristupio na vašem iPhoneu i prenijeti te podatke na svoje poslužitelje.

1. Otvorite Safari ili bilo koji drugi preglednik na vašem iPhoneu i posjetite stranicu Facebooka (Contact Manager)

2. Zatim se prijavite na svoj Facebook račun unosom adrese e-pošte ili telefonskim brojem povezanim s Facebookom i unosom lozinke za svoj Facebook račun.

3. Jednom kada ste prijavljeni, pojavit ćete se na zaslonu "Prijenos i upravljanje kontaktima". Jednostavno kliknite gumb Izbriši sve da biste izbrisali podatke o svojim kontaktima na poslužiteljima Facebooka (pogledajte sliku dolje).

4. Vidjet ćete poruku koja vas obavještava da vam Facebook neće moći reći kada vaši prijatelji počnu koristiti Messenger, ako izbrišete sve prenesene podatke o kontaktima. Za potvrdu brisanja kliknite opciju Izbriši sve.

6. Odjavite se sa svog Facebook računa.

Sada kada ste očistili sve podatke o svojim iPhone kontaktima koji su preneseni na Facebook poslužitelje, sljedeći je korak sprečavanje Facebooka i aplikacije Facebook Messenger da pristupaju vašim kontaktima na iPhoneu.

Zaustavite Facebook da pristupa vašim kontaktima na iPhoneu

Nakon što izbrišete podatke koje je Facebook prenio na njegove poslužitelje, nastavite i slijedite korake u nastavku kako biste spriječili Facebook da pristupi vašim iPhone kontaktima.

1. Otvorite postavke na vašem iPhoneu ili iPadu.

2. Na zaslonu postavki pomaknite se prema dolje i dodirnite Facebook.

3. Na sljedećem zaslonu zaustavite Facebook da pristupi vašim iPhone kontaktima pomicanjem prekidača pored kontakata u položaj OFF (pogledajte sliku dolje)

Nakon toga Facebook više neće pristupiti podacima o vašim kontaktima na iPhoneu.

Zaustavite Facebook Messenger od pristupa iPhone kontaktima

Baš kao i glavna Facebook aplikacija, aplikacija Facebook Messenger također sinkronizira podatke o vašim kontaktima u pozadini i koristi te podatke kako bi vas obavijestila, u slučaju da bilo koji od vaših kontakata počne upotrebljavati Facebook Messenger.

1. Dodirnite aplikaciju Postavke na vašem iPhoneu

2. Na zaslonu postavki pomaknite se prema dolje i dodirnite Privatnost.

3. Na zaslonu privatnosti dodirnite Kontakti (vidi sliku u nastavku).

4. Na zaslonu kontakata isključite prekidač pored programa Messenger.

Ovim ste koracima onemogućili Facebookovom Messengeru pristup kontaktima na iPhoneu.

Zaustavite Facebook Messenger od automatske sinkronizacije iPhone kontakata

Aplikacija Facebook Messenger na vašem iPhoneu zadana je postavljena za učitavanje podataka o vašim Kontaktima na Facebook poslužitelje. Slijedite korake u nastavku kako biste zaustavili aplikaciju Facebook Messenger da automatski sinkronizira kontakte.

1. Pokrenite aplikaciju Facebook Messenger na svom iPhoneu.

2. Zatim dodirnite karticu Me koja se nalazi u donjem desnom kutu zaslona (Pogledajte sliku dolje)

3. Na sljedećem zaslonu dodirnite People.

4. Na zaslonu Ljudi isključite mogućnost za sinkronizaciju kontakata.

5. Vidjet ćete skočni prozor, dodirnite Zaustavi sinkronizaciju da potvrdite svoju radnju.

Važno je da spriječite i Facebooku i Messenger Appu da pristupaju vašim iPhone kontaktima, a to samo na aplikaciji Facebook nije dovoljno. U slučaju da pratite ovu web stranicu, možda ste već onemogućili WhatsApp u vlasništvu Facebooka da dijeli svoj telefonski broj s Facebookom.