Prednosti GSM-a

Globalni sustav za mobilne uređaje primarna je tehnologija koja se globalno koristi za 3G mobilne mreže, s oko 73 posto tržišnog udjela. GSM se prvenstveno natječe s tehnologijom višestrukog pristupa Code Division, koju koristi pet od sedam najvećih prijevoznika u Sjedinjenim Državama. Iako GSM pruža kompatibilnost, multitasking i brzine u odnosu na CDMA na 3G mreži, većina mobilnih operatera širom svijeta prebacuje se na standard Long Term Evolution za svoje 4G mreže.

Jednostavnost promjene telefona

Svaki GSM telefon ima međunarodni identifikacijski broj opreme modula za identifikaciju slušalice. GSM također koristi karticu pretplatničkog identiteta za pohranu podataka o korisničkom računu. Ako kupite novi GSM telefon, možete jednostavno ukloniti SIM karticu sa starog telefona, smjestiti je u novi telefon i odmah početi koristiti novi telefon. Ne morate registrirati IMEI broj novog telefona kod davatelja usluga GSM.

Izbor telefona

Jednostavnost prebacivanja mobilnih slušalica i dominacija GSM mobilnih mreža globalno pružaju kupcima veći izbor telefona na izbor. Međutim, iako GSM općenito možete koristiti na 3G GSM mreži bilo kojeg operatora u Europi, to nije istina ni u Sjedinjenim Državama. AT&T i T-Mobile, dva američka GSM operatora, koriste različite frekvencije za svoje 3G mreže. 3G T-Mobile telefon mogao bi se povezati s AT&T mrežom, ali vjerojatno neće moći prenositi glas ili podatke na pravim frekvencijama da bi dobro radio i mogao bi se vratiti na 2G brzinu.

Simultani glas i podaci

Kada upotrebljavate GSM mrežu, možete istovremeno razgovarati telefonom i surfati Internetom ili sinkronizirati e-poštu. To obično nije opcija ako telefon upotrebljavate na CDMA mreži. CDMA je objavio dodatnu opciju koja se naziva Simultana optimizacija glasa i podataka koja bi omogućila pozivima da istovremeno koriste glas i podatke, ali dodatak će zahtijevati promjene i na CDMA mreži i na CDMA telefonima. Prijevoznici u Sjedinjenim Državama nisu usvojili dodatak za svoje mreže.

Ubrzati

GSM mreža uglavnom je puno brža od CDMA mreže. Većina GSM operatera usvojila je proširenje za brzi paketni pristup za 3G mreže koje omogućuju prijenos podataka brzinom od 42Mbps. Na 3G CDMA mreži maksimalna brzina prijenosa podataka je 3,6 Mb / s.

4G LTE

Većina mobilnih operatera usvojila je LTE standard za svoje 4G mreže, koji omogućuje vrlo brz simultani prijenos glasa i podataka. Međutim, svi američki prijevoznici održat će svoje 3G mreže na mjestu barem do 2020. Korisnici koji žive na području bez pokrivanja 4G morat će i dalje koristiti 3G mrežu. Korisnici iPhonea morat će se nadograditi na iPhone 5 ili noviju verziju kako bi koristili popularni telefon na 4G mreži.