Kako zaustaviti iskakanje neželjenih stranica na Chromeu

Jedan od najfrustriranijih aspekata korištenja Interneta je iznenadno iskakanje neželjene stranice. Skočni je prozor ponekad prozor koji pokriva dio ili cijelu otvorenu karticu koja sadrži sadržaj koji želite vidjeti ili se otvori nova kartica koja vas preusmjerava s odabranog sadržaja. Neželjene se stranice ponekad pojavljuju i kada kliknete vezu rezultata Google pretraživanja. Google i drugi programeri aplikacija nude nekoliko rješenja za zaustavljanje skočnih prozora.

Omogućite Chromeov blokator skočnih prozora

Chrome ima internu značajku blokiranja skočnih prozora. Da biste provjerili je li ova značajka onemogućena, kliknite gumb Izbornik označen s tri sive vodoravne crte i odaberite "Settings" (Postavke) za otvaranje zaslona Settings (Postavke). Pomaknite se do odjeljka Privatnost, kliknite "Postavke sadržaja ..." da biste otvorili dijaloški okvir Postavke sadržaja, a zatim pomaknite se do odjeljka Skočni prozori. Ako je omogućeno "Dopusti svim web lokacijama da prikazuju skočne prozore", kliknite "Ne dopusti nijednom web mjestu da prikazuju skočne prozore (preporučeno)" i kliknite "Gotovo".

Blokirajte oglase pomoću aplikacije

Da biste se borili protiv neželjenih oglasa, na Chrome instalirajte besplatnu aplikaciju za blokiranje oglasa, poput Adblock Plus, AdZap, Classic Popup Blocker ili Poper Blocker. U Chromeovu adresnu traku upišite "chrome.google.com/webstore" da biste otvorili Chrome web-trgovinu. Upišite "blokiraj skočne prozore" u polje "Pretražite trgovinu", pritisnite tipku "Enter" i kliknite "Više rezultata proširenja". Pregledajte dostupne aplikacije, kliknite "+ Besplatno" za onu koja vam se sviđa, a zatim kliknite "Dodaj" kada se to zatraži.

Potražite zlonamjerni softver

Drugi izvor neželjenih stranica je zlonamjerni softver koji otima Chrome ili vaše računalo i preusmjerava vas na skočni oglasni, grafički ili seksualni sadržaj ili stranice dizajnirane za širenje dodatnog malvera ili krađu podataka. Pokrenite skeniranje računala pomoću antivirusnog softvera. Ako ne pronađete ništa, pokrenite drugo skeniranje pomoću drugog programa, kao što su AVG, Avast, McAfee ili Trend Micro (veze u Resursima). Kada završite, idite na zaslon postavki preglednika Chrome i odaberite "Omogući zaštitu od krađe identiteta i zlonamjernog softvera" u odjeljku Privatnost ako već nije aktivan. Uz to, kada ste na mreži, koristite antivirusni softver i vatrozid.

Vratite zadane postavke Chromea

Ako sumnjate da je zlonamjerni softver promijenio Chromeove postavke kako bi omogućio skočne prozore, ali skeniranje vašeg računala nije otkrilo ništa, vraćanje preglednika na početne zadane postavke ponekad može riješiti problem. Pristupite zaslonu postavki, pomaknite se do dna i kliknite "Prikaži napredne postavke ..." da biste otkrili ostatak zaslona. Pomaknite se do dna, kliknite "Poništi postavke preglednika", a zatim kliknite "Poništi" da biste potvrdili odabir.

Prijavi preusmjeravanja na Google pretraživanju

Drugi način zaustavljanja neželjenih stranica je prijavljivanje bilo koje instance kada vas je rezultat Google pretraživanja preusmjerio na sumnjivu stranicu. Idite na obrazac "Prijavi preusmjeravanje zlonamjernog softvera" (veza u Resursima) i slijedite upute na zaslonu kako biste unijeli svoju adresu e-pošte, URL stranice rezultata pretraživanja i URL sumnjive stranice. Google također zahtijeva i upućuje vas kako da dostavite HTML stranice rezultata pretraživanja, kopiju iskačućih poruka i izvještaj HijackThis.

Upozorenja

Chromeov blokator skočnih prozora ne sprječava skočne prozore u anonimnom načinu. Resetiranjem Chromea uklanjaju se sve prilagođene postavke, osim zaporki i oznaka. Proces također briše podatke o web mjestu i kolačiće te onemogućuje aplikacije i teme. Informacije u ovom članku odnose se na Chrome v30 od listopada 2013.