Kako postaviti Google kao zadanu tražilicu na bilo koji preglednik

Google je sinonim za pretraživanje i još uvijek je najpoželjnija tražilica za većinu korisnika računala. U ovom postu naučit ćete kako postaviti Google kao zadanu tražilicu na vašem računalu, u slučaju da to iz različitih razloga nije na vašem računalu.

Tražilice

Tražilica se može opisati kao program osmišljen za pretraživanje svjetskog weba ili interneta za sadržajem koji upituju pitanja, pitanja ili ključne riječi koje unose korisnici.

Google, Yahoo i Bing neki su od najpopularnijih pretraživača koje koriste milijuni korisnika računala u cijelom svijetu.

U slučaju da se pitate, Google Chrome, Firefox i Microsoft Edge klasificirani su kao web-preglednici, a ne tražilice. Svi ovi preglednici koriste vam tražilice kako bi vam donijeli rezultate pretraživanja.

Općenito, preglednik se može opisati kao sučelje koje povezuje korisnike s internetom, dok je tražilica specijalizirani program, posvećen izvlačenju rezultata pretraživanja koji odgovaraju riječima pretraživanja koju je korisnik upisao.

Postavi Google kao zadanu tražilicu

Promjenom zadane tražilice u Google na vašem računalu osiguravate da sve vaše upite pretraživanja koje ćete upisati u traku za pretraživanje dovodi vam Googleova tražilica.

U slučaju da je na vašem računalu instaliran preglednik Google Chrome ili Firefox, vjerojatno je vaše računalo već postavljeno za upotrebu Google pretraživača.

Međutim, posve je moguće da se zadana tražilica na Chromeu i Firefoxu s Googlea prebaci na nekog drugog davatelja pretraživanja. To se može dogoditi zbog zlonamjernog softvera na vašem računalu ili ste se možda nesvjesno prebacili na neku drugu tražilicu.

Drugi slučaj kada ćete se baviti promjenom tražilice je kada ažurirate računalo na operativni sustav Windows 10 ili kupite novo računalo sa sustavom Windows 10. U takvim bi slučajevima Vaša zadana tražilica bila Bing.

Prikazati ćemo vam korake za promjenu zadane tražilice u Google u svim tim slučajevima.

Postavite Google kao zadanu pretraživač u pregledniku Chrome

Slijedite korake u nastavku lako možete postaviti Google kao zadanu tražilicu na pregledniku Chrome.

1. Otvorite preglednik Google Chrome na računalu.

U slučaju da nemate Chrome na računalu, možete preuzeti najnoviju verziju Chromea na svoje računalo putem ove veze.

2. Sada kliknite ikonu izbornika s 3 trake na desnoj strani zaslona za pristup padajućem izborniku (Pogledajte sliku dolje).

3. S padajućeg izbornika kliknite na Postavke (Pogledajte sliku iznad) - Nakon što kliknete Postavke, bit ćete usmjereni na stranicu postavki preglednika Chrome.

4. Na stranici postavki Chrome potražite odjeljak za pretraživanje i kliknite strelicu prema dolje pored Upravljanje tražilicama i odaberite Google kao zadanu tražilicu (Pogledajte sliku dolje).

Nakon što odaberete Google, promjene će se automatski pohraniti i Google će sada postati zadana tražilica za sva pretraživanja na vašem računalu pomoću preglednika Chrome.

Postavite Google kao zadanu tražilicu na Mozilla Firefox

Mozilla Firefox je popularan preglednik koji omogućuje svojim korisnicima da koriste različite tražilice, od Googlea, Binga i Yahooa do DuckDuckGo-a i više.

Slijedite dolje navedene korake da biste postavili Google kao zadanu tražilicu za preglednik Firefox instaliran na vašem računalu.

1. Otvorite preglednik Firefox na računalu i kliknite ikonu s 3 trake koja se nalazi u gornjem desnom kutu zaslona (Pogledajte sliku u koraku # 2 u nastavku).

2. Kliknite Opcije da biste pokrenuli stranicu mogućnosti Firefoxa (Pogledajte sliku dolje).

3. Na stranici Mogućnosti Firefoxa kliknite na Traži u izborniku bočne trake (Pogledajte sliku u koraku 4 dolje).

4. Zatim potražite odjeljak Zadana tražilica i odaberite Google kao zadanu tražilicu.

5. Provjerite je li omogućena opcija pod nazivom Koristite ovu tražilicu za pretraživanja u sustavu Windows. Možete i označiti „Daj prijedloge za pretraživanje“ u slučaju da želite primati Googleove prijedloge za pretraživanje.

Postavite Google kao zadanu tražilicu na Internet Explorer

Možete postaviti Google kao zadanu pretraživač u programu Internet Explorer slijedeći korake u nastavku.

1. Otvorite Internet Explorer na računalu. Kao i većina korisnika, klik na ikonu Internet Explorera može vas dovesti do MSN početne stranice (zadana postavka).

2. Na adresnoj traci pritisnite gumb sa strelicom prema dolje pored povećala (vidi sliku dolje).

3. Na padajućem izborniku kliknite gumb Dodaj - to ćete vidjeti u donjem desnom kutu adresne trake (vidi sliku dolje).

4. Bit ćete usmjereni na stranicu Galerija Internet Explorer.

5. Pomaknite se prema dolje na stranici internetske galerije dok ne vidite Google pretraživanje i pokraj nje kliknite gumb Dodaj.

6. Vidjet ćete skočni prozor "Dodavanje pružatelja pretraživanja". Potvrdite okvir za Učini to mojim zadanim pružateljem pretraživanja i kliknite na Dodaj.

Ponovo pokrenite Internet Explorer i sada će vam Google biti zadana tražilica.

Postavite Google kao zadanu pretraživač u pregledniku Microsoft Edge

Microsoft preporučuje da Bing koristite kao zadanu tražilicu na svom pregledniku Microsoft Edge. Međutim, Microsoft Edge koristi tehnologiju otvorenog pretraživanja i olakšava promjenu zadane tražilice u Google.

Slijedite dolje navedene korake za promjenu zadane tražilice u programu Microsoft Edge u Google.

1. Otvorite preglednik Microsoft Edge na računalu.

2. Da biste postavili Google kao zadanu tražilicu, prvo morate posjetiti njegovu početnu stranicu. Upišite www.google.com u adresnoj traci Microsoft Edge i pritisnite Enter (Pogledajte sliku dolje).

3. Nakon što se otvori Googleova početna stranica, kliknite ikonu tri točke u gornjem desnom kutu zaslona da biste otvorili padajući izbornik (Pogledajte sliku dolje).

4. Na padajućem izborniku odaberite Postavke i kliknite na nju (vidi sliku iznad).

5. Pomaknite se prema dolje na ploči postavki i kliknite na Prikaži napredne postavke (Pogledajte sliku dolje).

6. Pomaknite se prema dolje na stranici Napredne postavke, dok ne vidite "Pretraživanje u adresnoj traci s" - Vidjet ćete Bing postavljenog kao zadanog davatelja usluga pretraživanja. Kliknite na gumb Promijeni (vidi sliku gore).

7. Na sljedećoj stranici odaberite Google pretraživanje, a zatim kliknite Postavi kao zadano da Google postane zadana tražilica u pregledniku Microsoft Edge.

8. Ponovo pokrenite Microsoft Edge i Google će od sada biti nova zadana tražilica na ovom pregledniku.