Koliko su sigurne chat poruke na Facebooku?

Facebook je implementirao mnoge značajke kako bi postao središte internetskog iskustva svojih korisnika, a njegova usluga razmjene chat poruka nije ništa drugačija. Što se tiče sigurnosti chatanja na Facebooku, platforma nije svojstveni sigurnosni rizik za vaše uređaje. Ipak, i dalje morate biti oprezni protiv napada na krađu identiteta i razmotriti implikacije na privatnost koje dolaze s stavljanjem bilo kakvih osobnih podataka na Facebook.

Hakiranje računa

To što primate Facebook poruku chata s računa svog prijatelja ne mora nužno značiti da je to vaš prijatelj s kojim razgovarate. Osobni podaci i pristup Facebook prijateljima koji proizlaze iz kompromitiranja Facebook računa čine ih atraktivnim ciljevima za hakere. Slijedom toga, privatnost i sigurnost vaših chat poruka ovise o tome koliko dobro drugi korisnici s kojima razgovarate osiguravaju svoje račune.

Izravni napadi

Jednostavno primanje poruka putem Facebookovog sustava za chat u vašem pregledniku ili u mobilnoj aplikaciji ne predstavlja rizik od zaraze vašeg računala. Poruka je jednostavno tekst na zaslonu, a chat poruka ne može nagovoriti Facebook da napadne vaš uređaj. Ako, pak, za prijavu na Facebook chat upotrebljavate klijenta treće strane za razmjenu poruka, morate istražiti ima li klijent sigurnosnih ranjivosti koje bi hakeri mogli iskoristiti.

Phishing

Iako Facebook chat poruke ne mogu izravno napasti vaše računalo, chat usluga može biti platforma za krađu identiteta. Ako poruke nepoznate osobe - ili Facebook računa koji je haker kompromitirao - sadrže veze ili datoteke, tada bi te web stranice ili dokumenti mogli zaraziti vaše računalo zlonamjernim softverom. Ignoriranje veza nepoznatih osoba lako je, ali hakeri često iskorištavaju činjenicu da ljudi manje paze na potencijalno sumnjive veze ili dokumente za koje se smatra da dolaze od njihovih prijatelja.

Facebook podaci

Facebook vodi evidenciju svih vaših aktivnosti na njihovoj web lokaciji. To znači da će svi vaši razgovori biti trajni dio Facebook baza podataka. Jednom kad nešto pošaljete, dugoročna sigurnost te poruke chata ovisi o Facebooku. Hakeri koji prodiru u sigurnost Facebooka mogli bi se dočepati vaših transkripata chata. Nadalje, propusti u novim Facebook značajkama otkrili su privatne poruke prije nego što su programeri ispravili pogreške.