Kako znati je li vam web kamera hakirana

Možda ne zvuči kao prava riječ, ali sigurnosni stručnjaci opisuju "kamfiranje" kao postupak kojim jedna osoba preuzima tuđu web kameru. Iako incidenti kamficiranja nisu toliko rašireni kao redovite infekcije virusima, hakeri otkrivaju načine kako provaliti na udaljene web kamere i gledati ih. Ako upotrebljavate web kameru i povežete se s internetom, moguće je da vas netko možda promatra.

Kako hakeri preuzimaju kontrolu

Infekcije web-kamerom, kao i mnoge druge infekcije zlonamjernim softverom, mogu se dogoditi ako preuzmete program koji sadrži trojanski virus. Trojanci se, za razliku od virusa, ne šire replikacijom. Umjesto toga, skriveni su u programima koje namjerno instalirate. Kada se dogodi hakiranje web kamere, trojanski zlonamjerni softver pronalazi način da aktivira kamere i kontrolira ih bez znanja vlasnika. Ako ne želite zarazu web kamerom, izbjegavajte sumnjive web stranice i ne instalirajte programe iz izvora u koje nemate povjerenja.

Infekcije web kamerom mogu biti skupe

Izgubit ćete privatnost ako netko drugi može vidjeti vašu sobu dok radite na računalu. To se možda ne čini prijetnjom, ali moglo bi postati ako udaljeni hakeri koriste vašu web kameru kao nadzorni uređaj. Hakeri bi mogli nadgledati vaš dom i možda naučiti kada je prazan i podložan pljački. Budući da web kamera može vidjeti vaše lice - a možda i više - haker ništa ne sprečava da napravi vašu fotografiju i objavi je na webu.

Otkrivanje hakova web kamere

Zlonamjerni softver upravlja vašom kamerom na način na koji biste upravljali ručnim upravljanjem. Nažalost, moguće je ne znati ima li vaše računalo infekciju zlonamjernim softverom. Jedan od znakova da zlonamjerni softver može upravljati vašom web kamerom je LED lampica koja slučajno trepće. Ako primijetite takvo ponašanje, ponovno pokrenite računalo i nekoliko minuta gledajte LED diodu fotoaparata. Ako zatreperi nakon otprilike 10 minuta, otvorite upravitelj zadataka, kliknite "Procesi" i potražite "winlogon.exe". Ako vidite više kopija tog programa, odspojite računalo s interneta i pokrenite cjelovito skeniranje sustava pomoću antivirusnog programa jer bi vaše računalo moglo biti zaraženo.

Ostali trepćući LED uzroci

Slučajno LED bljeskanje ne znači uvijek da je haker napao vaše računalo. Ako LED dioda vaše web kamere ne trepće nakon ponovnog pokretanja, pokrenite preglednik i gledajte LED svjetlo web kamere. Ako počne treptati, možda je dodatak preglednika uzrok ponašanja. Programe možete deaktivirati jedan po jedan ako želite prepoznati dodatak koji pristupa vašoj web kameri. Neke aplikacije mogu uzrokovati i treptanje LED diode web kamere. Ako želite pronaći aplikaciju koja to radi, pokrenite program i provjerite trepće li LED vaše web kamere. Ako se ništa ne dogodi, pokrenite druge programe dok ne otkrijete onaj zbog kojeg LED trepće. Ovaj postupak može potrajati, ali pomoći će vam prepoznati aplikaciju koja pristupa vašoj web kameri. Najbolji način za rješavanje potencijalne prijetnje zlonamjernog softvera je pokretanje skeniranja virusa.

Prijenosna računala nisu imuna

Većina modernih prijenosnih računala ima ugrađene web kamere. Ako ste vlasnik bežičnog prijenosnog računala koji ima web kameru, hakeri mogu preuzeti kontrolu i nad njegovom web kamerom. Minimizirajte rizike pri radu na javnim Wi-Fi mjestima povezivanjem na sigurne mreže u koje imate povjerenja, ažurnim ažuriranjem sigurnosnog softvera i isključivanjem bežične mreže kada vam nije potrebna.