Kako skenirati dokumente sa Android telefonom

Osim za fotografiranje, kamera na Android telefonu može se koristiti za skeniranje dokumenata u PDF formatu. To može biti prilično korisno u situacijama kada nemate pristup skeneru dokumenata ili jednostavno ne želite koristiti skener jer vaš Android Phone također može skenirati dokumente.

Skenirajte dokumente Android telefonom

Korišten zajedno s aplikacijom Google pogon, vaš Android telefon može se udvostručiti kao impresivan skener dokumenata.

Skeniranje dokumenta Android telefonom jednostavno je poput snimanja stražnjom kamerom u telefonu. Nakon skeniranja dokumenta možete ga obrezati, okretati, uređivati ​​i poboljšati prije nego što ga spremite na Google disk.

Skenirani dokument bit će spremljen kao PDF datoteka na Google disku, odakle možete ispisati, dijeliti ili slati skeniranje svima koji koriste Gmail, WhatsApp, Skype i druge programe za dijeljenje koji su dostupni na vašem telefonu.

Koraci za skeniranje dokumenata putem Android telefona

Kao što je već spomenuto, trebat će vam aplikacija Google pogon da biste Android telefon pretvorili u skener dokumenata. Već biste trebali imati ovu aplikaciju na svom Android telefonu, ako niste sigurni da ćete preuzeti i instalirati aplikaciju Google pogon s ove veze.

1. Otvorite aplikaciju Google pogon na Android telefonu.

2. Zatim dodirnite veliki gumb Plus smješten u donjem desnom kutu zaslona (pogledajte sliku dolje).

3. Na sljedećem zaslonu dodirnite opciju Mapa da biste stvorili novu mapu na Google disku za spremanje skeniranih dokumenata.

4. Zatim ćete vidjeti skočni prozor koji traži od vas da navedete naziv za mapu, mapu dajte kao "Skenirani dokumenti" ili bilo koje drugo ime koje najbolje odgovara vašoj svrsi.

5. Zatim dodirnite mapu Skenirani dokumenti koju ste upravo stvorili.

6. Nakon što ste u mapi Skenirani dokumenti, dodirnite veliki plavi gumb Plus (Pogledajte sliku dolje).

7. Na sljedećem zaslonu dodirnite opciju Skeniranje (ovo će aktivirati ili otvoriti kameru vašeg Android telefona).

8. Postavite dokument za skeniranje na ravnu površinu (tablicu) i jednostavno fotografirajte dokument tako da dodirnete veliki plavi krug koji se nalazi na dnu zaslona (pogledajte sliku dolje).

9. Kad fotografirate dokument, vidjet ćete pregled. U slučaju da pregled izgleda u redu, skeniranje možete spremiti u PDF dokument dodirom na ikonu Kvačica (Pogledajte sliku dolje)

Dotaknite gumb Plus smješten u donjem izborniku omogućuje skeniranje sljedeće stranice dokumenta (Pogledajte sliku iznad).

Ako skeniranjem niste zadovoljni, dokument možete ponovo skenirati dodirom na ikonu Redo u donjem izborniku ili možete koristiti opcije Uređivanje i poboljšanje dokumenta iz gornjeg izbornika, kao što je objašnjeno u nastavku.

1. Obrezivanje: Dodirom na mogućnost obrezivanja (br. 1 na slici iznad) možete obrezivati ​​sliku koju ste upravo snimili fotoaparatom.

2. Nepce boja: Dodirnite ikonu nepca boje (broj 2 na slici gore) omogućuje vam da promijenite zadani skeniranje "crno-bijelo" u "Boja". (Pogledajte sliku ispod).

3. Ikona izbornika s 3 točke: Dodirnite ikonu izbornika s 3 točke (# 3) omogućuje vam brisanje, preimenovanje, rotiranje skeniranog dokumenta, a također omogućuje pristup drugim postavkama. (Pogledajte sliku ispod)

Izbornik Postavke omogućuje vam odabir veličine papira, kvalitete slike, orijentacije dokumenta i automatskog poboljšanja slike.

Ispis, dijeljenje ili slanje skeniranih dokumenata

Nakon što skenirate dokument, on će biti spremljen na Google disku u mapi skeniranih dokumenata ili u bilo kojoj drugoj mapi u koju ste skeniranje napravili.

Najbolji dio pohrane skeniranih dokumenata na Google disku jest taj što ćete u bilo kojem trenutku moći pretraživati ​​dokument po njegovom imenu, ispisati, dijeliti ili poslati dokument bilo kojem.

1. Jednostavno otvorite aplikaciju Google pogon na Android telefonu.

2. Nakon što ste na Google disku, otvorite skenirani dokument koji želite ispisati ili poslati nekome.

3. Jednom kada je dokument otvoren, dodirnite ikonu 3-točke sa izbornikom koja se nalazi u gornjem desnom kutu zaslona.

4. U izborniku koji se pojavi dodirnite Ispis u slučaju da želite ispisati PDF datoteku ili dodirnite Pošalji datoteku u slučaju da skeniranje želite poslati bilo kome. (Pogledajte sliku ispod)

5. Nakon što dodirnete opciju za slanje, vidjet ćete klizački izbornik koji vam pruža Gmail, WhatsApp, Outlook i razne druge opcije za slanje datoteke (pogledajte sliku dolje).

Savjet: Umjesto da fotografirate potvrde, letke, bilješke i druge, možete spremiti tonu prostora za pohranu na Android uređaju skeniranjem takvih stavki i spremanjem u PDF datoteke na Google disku.