Otkrijte je li vaš Android telefon otključan ili zaključan

Prije kupnje Android telefona zaista se isplati provjeriti je li Android Phone koji namjeravate kupiti otključani telefon ili zaključani telefon. U nastavku ćete pronaći metode kako biste saznali je li Android Phone otključan ili zaključan.

Razlika između zaključanog i otključanog Android telefona

Važno je da znate razliku između zaključanog i otključanog Android telefona kako biste mogli prijeći onu vrstu telefona koja vam više odgovara.

Otključani Android telefon: Općenito Android telefoni koje prodaju proizvođači telefona poput Samsung, Nexus, Xiaomi i drugi prodaju se kao tvornički otključani Android telefoni.

Jasna prednost posjedovanja otključanog Android telefona je ta što se on može koristiti s bilo kojim operatorom ili mrežom. Na otključani telefon možete umetnuti SIM karticu bilo kojeg davatelja usluga i ona će početi raditi.

Zaključani Android telefon: Android telefoni koje dobavljači prodaju uglavnom su zaključani na mreži mobilnog operatera i ne mogu se koristiti na bilo kojoj drugoj mreži. Većina zaključanih Android telefona prodaje se s mrežnim planom i uglavnom su zaključani u razdoblju od 18 do 24 mjeseca.

Nakon isteka razdoblja zaključavanja, zaključani Android telefon postaje prihvatljiv za otključavanje. Otključavanje može obaviti prijevoznik ili druge usluge otključavanja telefona.

Kako otkriti je li vaš Android telefon otključan

Najlakši način za potvrdu je li Android telefon zaključan ili otključan je izvaditi postojeću SIM karticu iz telefona i umetnuti SIM karticu drugog operatera u telefon.

U slučaju da kupujete Android telefon od neovisnog prodavatelja, možete dogovoriti sastanak s tim prodavateljem i zatražiti njegovo dopuštenje za provjeru Android telefona s drugom SIM karticom.

1. Prvo uputite telefonski poziv koristeći Android telefon (s trenutnom SIM karticom). Ovo će osigurati da telefon radi s trenutnom SIM-om.

2. Zatim isključite Android telefon i uklonite postojeću SIM karticu iz telefona, a SIM karticu drugog mobilnog operatera umetnite u Android telefon.

3. Nakon što zamijenite SIM, pritisnite gumb za uključivanje i uključite telefon.

4. Sada telefonirajte s Android telefona

Android telefon je definitivno otključan, u slučaju da poziv prođe, čak i nakon promjene SIM kartice. Ako se Poziv ne promijeni nakon promjene SIM kartice, potvrđuje da je Android telefon zaključan na mobilnog operatera.

Provjerite pomoću IMEI broja

U slučaju da ne želite proći kroz proces promjene SIM kartica, možete zatražiti IMEI broj Android telefona i slijedite korake u nastavku da provjerite je li vaš Android telefon otključan ili zaključan.

1. Prvo, od prodavatelja nabavite IMEI broj Android telefona. Ovisno o fazi posla, većina originalnih prodavača ne bi smio imati problema s davanjem IMEI broja.

U slučaju da prodavač ne zna IMEI broj, možete ih uputiti u ovaj članak - Kako pronaći IMEI broj svog Android telefona.

2. Zatim idite na web stranicu imei.info pomoću telefona ili računala.

3. U dijaloški okvir kao što je prikazano unesite 15-znamenkasti IMEI broj Android telefona kao na slici i kliknite gumb Provjeri (vidi sliku dolje).

4. Na sljedećem ekranu vidjet ćete podatke o Android telefonu koji pripada IMEI broju koji ste upravo unijeli. Kliknite gumb SIMLOCK & GARANCIJA.

5. Nakon dovršetka postupka dobit ćete informacije o mreži kojoj telefon pripada i je li to otključani Android telefon ili zaključani telefon.

Nakon provjere IMEI, web stranica nudi i uslugu otključavanja uz naknadu u slučaju da je vaš Android Phone zaključan.