Mogu li Android telefoni reproducirati AMR datoteke?

Android operativni sustav sadrži ugrađeni media player koji podržava brojne audio formate, uključujući AMR. AMR format nije toliko poznat kao MP3 ili AAC, ali ipak ispunjava vrijednu nišu u audio snimanju: snimanje govora. Android uređaji mogu reproducirati ovaj format bez poteškoća, čak i kada koriste media player treće strane.

Prilagodljivi višestupanjski audio kodek

AMR je kodek za audio snimanje koji se primarno koristi za snimanje govora. Format je posebno optimiziran za govorni zvuk i stoga nije pogodan za druge audio medije poput glazbe. AMR format dolazi u dvije dodatne varijante: AMR Wideband (AMR-WB) i Extended AMR Wideband (AMR-WB +). AMR-WB pruža zvuk više kvalitete od AMR-a, a AMR-WB + pruža još bolju kvalitetu i podršku za stereo signale i veće brzine uzorkovanja. Izvorni AMR format usvojen je za upotrebu u GSM i UMTS mobilnim telekomunikacijskim sustavima od strane projekta treće generacije partnerstva 1998. godine.

Korištenje GSM Androida

Iako su svi Android uređaji kompatibilni s AMR zvukom i mogu ga koristiti, GSM modeli se više koriste od svojih CDMA kolega. GSM telefoni kodiraju sav odlazni i dolazni glasovni zvuk za telefonske pozive pomoću AMR-a, dok CDMA telefoni umjesto toga za pozive koriste Enhanced Variable Rate Coder Revision B ili EVRC-B. AMR i njegove širokopojasne podvrste i dalje su primarni format za GSM Android uređaje od listopada 2013.

Ostale namjene

AMR kodiranje glasa koristi se za više od pukog kodiranja glasa na GSM Android uređajima. Postoji nekoliko aplikacija, uključujući Voice Recorder i Easy Voice Recorder, koji također mogu snimati audio isječke poput diktata, sastanaka i drugih glasovnih isječaka u AMR formatu. Te se isječke mogu prenijeti na računalo, pretvoriti u druge formate ili koristiti izravno s telefona radi lakšeg bilježenja, podsjetnika i ostalih informacija.

Podrška treće strane

Zadana aplikacija za reprodukciju medija koja je unaprijed instalirana u operativnom sustavu Android nije jedina koja može koristiti AMR datoteke. Snimač glasa i Easy Voice Recorder koriste format za snimanje i reprodukciju. Također možete reproducirati AMR datoteke na većini nezavisnih playera poput Winampa, RealPlayera i VLC-a.