Kako predati svoj Tumblr blog Googleu

Pomozite proširiti doseg svog Tumblr bloga tako što ćete poslati mapu web lokacije bloga Googleovim alatima za webmastere. S mapom web mjesta u ruci, Google može lakše pronaći vaše postove na blogu, što čini vjerojatnije da će se indeksirati i pojaviti u rezultatima pretraživanja. Također možete koristiti besplatno web mjesto Alati za webmastere kako biste pratili izvedbu postova na blogu u rezultatima pretraživanja. Da biste, međutim, mogli poslati mapu web lokacije ili upotrijebiti ostale značajke, morate dokazati da ste vlasnik svog bloga dodavanjem Googleovog kontrolnog koda u temu bloga.

Idite na web mjesto Google Webmaster Tools (veza u Resursi) i prijavite se na svoj Google račun. Ako već upotrebljavate Webmaster Tools za drugo web mjesto, kliknite gumb "Dodaj web mjesto".

Unesite svoj Tumblr URL u prazno polje. Upotrijebite format "blogname.tumblr.com" (bez navodnika ovdje i u narednim naredbama). Kliknite "Dodaj web mjesto" ili "Nastavi" da biste URL poslali u Webmaster Tools.

Označite cijelu metaoznaku prikazanu na sljedećem zaslonu, a zatim je kopirajte u međuspremnik. Ova oznaka sadrži jedinstveni Googleov kontrolni kôd.

Otvorite novu karticu preglednika i idite na svoju nadzornu ploču Tumblr. Kliknite karticu "Prilagodi", a zatim kliknite "Uredi HTML" da biste pristupili kodu teme Tumblr.

Naći ""oznaka pri vrhu koda. Zalijepite Googleovu oznaku za potvrdu u prazan redak odmah ispod""Oznaka. Kliknite" Ažuriraj pregled ", a zatim" Spremi ".

Vratite se na stranicu Webmaster Tools i kliknite crveni gumb "Potvrdi". Google vam čestita na uspješnom dodavanju oznake. Kliknite "Nastavi" za pristup nadzornoj ploči Alata za webmastere.

Kliknite karticu "Sitemaps", a zatim kliknite gumb "Dodaj / testiraj Sitemap". Slanjem datoteka mape web mjesta Googleu je lakše indeksirati vaš blog. Tumblr automatski stvara ove datoteke; samo trebate unijeti imena datoteka.

Upišite "sitemap1.xml" u polje koje se pojavi, a zatim kliknite "Pošalji kartu web-lokacije". Ova datoteka uključuje popis svih vaših postova na blogu.

Osvježite stranicu, a zatim ponovno kliknite gumb "Dodaj / testiraj kartu web mjesta". Ovaj put u polje unesite "sitemap-pages.xml". Ova druga datoteka sadrži popis svih prilagođenih stranica koje ste napravili, kao što je stranica O stranici.

Ponovo kliknite "Pošalji kartu web mjesta".

Savjeti

Ako za svoj Tumblr blog upotrebljavate prilagođeni URL, kao što je blog.mydomain.com, tijekom postupka potvrde možete umjesto Tumblr URL-a unijeti "mydomain.com". Za prilagođene URL-ove Google predlaže drugačiji način provjere vlasništva koji uključuje prijenos datoteke za provjeru na vaš web poslužitelj. Ako nemate pristup web poslužitelju, i dalje možete potvrditi svoj blog metodom metatagova. Kliknite karticu "Alternativne metode" i odaberite "HTML oznaka" za prikaz metaoznake, a zatim dodajte oznaku u svoju temu Tumblr slijedeći korake u ovom članku.

Provjerite je li vaš blog postavljen tako da omogućuje indeksiranje na tražilicama; u suprotnom, Google ne može indeksirati vaš blog. Kliknite ikonu zupčanika na svojoj nadzornoj ploči Tumblr; odaberite ime bloga, a zatim aktivirajte prekidač pored "Omogući pretraživačima indeksiranje vašeg bloga".