Kako spriječiti da web stranice zatraže svoju lokaciju

Najpopularniji web-preglednici poput Chromea, Safarija, Microsoft Edgea i drugih omogućuju web lokacijama da traže vašu fizičku lokaciju. U slučaju da vam ovo smeta, možete zaustaviti web stranice da vas traže da unesete svoje podatke o lokaciji tako da onemogućite ovu opciju u postavkama preglednika.

Spriječite web lokacije da traže vašu lokaciju

Kao što ste sigurno primijetili, neke web stranice od vas traže da unesete svoju lokaciju, poštanski broj, regiju, područje, trenutak kada sletite na takve web stranice.

Ovisno o vrsti web stranice, moglo bi postojati mnogo razloga zbog kojih te web stranice zanimaju vašu lokaciju. Neke se web lokacije možda pokušavaju pružiti informacijama koje su relevantne za vašu lokaciju, dok druge mogu pokušati preslikati ili povezati lokaciju s interesom za određene proizvode i usluge.

Bez obzira na razloge, nema sumnje da web stranice koje zatraže da unesete podatke o lokaciji ili zatraže da se omoguće Push Obavijesti rezultiraju lošim doživljajem pregledavanja.

Srećom, većina glavnih preglednika olakšava web-lokacijama da traže vaše podatke o lokaciji, a ispod ćete pronaći korake za sprečavanje web lokacija da prate vašu lokaciju u Safariju, Chromeu, Microsoft Edgeu i Internet Exploreru.

Zaustavite web lokacije od traženja lokacije u pregledniku Safari

Slijedite korake u nastavku kako biste onemogućili skočne prozore Push Notification u pregledniku Safari na Mac računalu.

1. Otvorite preglednik Safari na Mac računalu.

2. Zatim kliknite karticu Safari u gornjoj traci izbornika vašeg Mac-a, a zatim na padajućem izborniku kliknite opciju Preferences.

3. Na sljedećem zaslonu kliknite karticu Privatnost koja se nalazi na gornjoj traci izbornika (Pogledajte sliku dolje).

4. U odjeljku Upotreba lokacijskih usluga na web lokaciji odaberite Zabrani bez upita da biste spriječili web stranice da traže informacije o vašoj lokaciji.

Zaustavite web lokacije od traženja lokacije u pregledniku Chrome

Slijedite korake u nastavku da biste onemogućili skočne prozore Push Notification u pregledniku Chrome na Mac računalu.

1. Otvorite preglednik Chrome na Mac računalu ili računalu.

2. Zatim kliknite gumb izbornika s 3 točke koji se nalazi u gornjem desnom kutu zaslona, ​​a zatim na padajućem izborniku kliknite na opciju Postavke.

3. Na zaslonu postavki pomaknite se prema dnu zaslona i kliknite vezu Prikaži napredne postavke ....

4. Zatim kliknite gumb Postavke sadržaja ... koji se nalazi ispod odjeljka o privatnosti (Pogledajte sliku dolje).

5. Na sljedećem zaslonu pomaknite se prema dolje do odjeljka Lokacija i odaberite Ne dopustite bilo kojoj web lokaciji da prati vašu fizičku opciju lokacije (Pogledajte sliku dolje).

U slučaju da ste prethodno dopustili bilo kojoj web lokaciji da prati vašu lokaciju, možete je ukloniti slijedeći korake u nastavku.

1. Pritisnite gumb Upravljanje iznimkama ... (Pogledajte sliku u točki 5 gore)

2. Na sljedećem zaslonu odaberite web mjesto koje ste dozvolili da prati svoju lokaciju, a zatim kliknite ikonu X da biste izbrisali ovu web stranicu (Pogledajte sliku dolje)

Zaustavite web lokacije od praćenja vaše lokacije u pregledniku Microsoft Edge

Microsoftov preglednik Edge na Windows računalima nema mogućnost zabraniti web lokacijama da traže lokaciju unutar preglednika. No možete spriječiti da Microsoft Edge ili bilo koja druga aplikacija zatraži lokaciju ako otvorite Postavke privatnosti za aplikacije na vašem Windows računalu.

1. Kliknite gumb Windows 10 Start, a zatim kliknite ikonu Postavke u obliku zupčanika (Pogledajte sliku dolje)

2. Na zaslonu postavki kliknite na opciju Privatnost.

3. Na zaslonu privatnosti kliknite na Položaj u bočnom izborniku, a zatim postavite Microsoft Edge na OFF.

To će spriječiti web stranice da prate vašu lokaciju dok pregledavate koristeći zadani preglednik Microsoft Edge na vašem Windows računalu.

Zaustavite web lokacije od praćenja vaše lokacije u programu Internet Explorer

U slučaju da i dalje upotrebljavate Internet Explorer, možete zaustaviti web lokacije prikupljanju podataka o svojoj lokaciji slijedeći korake u nastavku.

1. Pokrenite Internet Explorer na računalu sa sustavom Windows 10

2. Zatim kliknite ikonu Postavke u obliku zupčanika, a zatim na padajućem izborniku kliknite Internetske mogućnosti.

3. Na sljedećem zaslonu kliknite karticu Privatnost, a zatim odaberite Never Allow Websites da traži vašu fizičku lokaciju (Pogledajte sliku dolje).

4. Također kliknite gumb Clear Sites (Obriši web lokacije) da biste očistili web stranice koje ste prethodno mogli dozvoliti da prate vašu lokaciju, a zatim kliknite OK (U redu) da biste spremili svoje postavke za Internet Explorer na vašem računalu.