Prednosti koje glavna memorija ima nad pohranom na magnetskom disku

Većina memorije koja se koristi na tipičnom računalu spada u dvije kategorije: RAM i memorija tvrdog diska. RAM, koji se ponekad naziva i glavna memorija, pohranjuje se u računalne čipove pomoću mreže sitnih prekidača. Memorija tvrdog diska uključuje pohranjivanje podataka kao sitnih magnetskih potpisa na vrtljivi disk. Oba oblika memorije važna su za rad računala, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

Pregled

Prednosti koje glavna memorija ima nad pohranom na magnetnom disku

Većina memorije koja se koristi na tipičnom računalu spada u dvije kategorije: RAM i memorija tvrdog diska. RAM, koji se ponekad naziva i glavnom memorijom, pohranjuje se u računalne čipove pomoću mreže sitnih prekidača. Memorija tvrdog diska uključuje pohranjivanje podataka kao sitnih magnetskih potpisa na vrtljivi disk. Oba oblika memorije važna su za rad računala, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

Ubrzati

Glavna memorija je daleko brža od pohrane na magnetskom disku. Kada računalo želi pristupiti sektoru na tvrdom disku, mora okrenuti disk, pomaknuti ruku za čitanje / pisanje na pravo mjesto na pogonu i pročitati informacije dok se disk okreće. Da bi pročitalo dio RAM-a, računalo mora poslati signal samo liniji riječi i liniji bitova (dvije žice koje daju mjesto određenog dijela podataka) i pročitati rezultirajuće informacije. Budući da je glavna memorija puno brža od pohrane na magnetskom disku, računala izvršavaju što je više moguće svojih izračuna u glavnoj memoriji i sekundarnu pohranu spremaju za trajnije informacije.

Nema pokretnih dijelova

Pohrana s magnetnim diskom s godinama se poboljšala, ali je i dalje osjetljiva na mehaničke kvarove. Tvrdi disk ima pokretne dijelove koji se mogu postupno istrošiti ili se naglo "srušiti". Pad sustava tvrdog diska ponekad je upravo to: ruka koja drži glavu za čitanje i pisanje može se sudariti s površinom pogona, kopati veliku rupu u njoj i uništavati velike dijelove podataka. Alternativno, magnetska prevlaka na malim dijelovima pogona može erodirati ili se vreteno ili drugi pokretni dijelovi mogu početi trošiti. Glavni memorijski uređaji, koji nemaju pokretne dijelove, vrlo su robusni i rijetko se troše u normalnim uvjetima.

Jednostavnost zamjene

Glavna memorija i pohrana na magnetskom disku imaju sasvim različite svrhe. Pohrana na magnetskom disku sadrži trajne ili polutrajne informacije, dok glavna memorija bilježi samo podatke potrebne računalu kad je pokrenut. Zbog toga je glavnu memoriju daleko lakše zamijeniti nego pohranu magnetskog diska. Čak i početnici korisnici računala mogu zamijeniti RAM čip izvlačenjem starog i zabijanjem novog u isti utor. Da biste zamijenili tvrdi disk, za razliku od toga, morate napraviti sigurnosnu kopiju svih datoteka prije nego što uopće možete izvaditi fizički pogon. Zatim morate ponovno instalirati i ponovo konfigurirati mnoge svoje programe nakon što pokrenete i pokrenete novi pogon.