Kako testirati je li usmjerivač preopterećen

Vaš usmjerivač radi zajedno s modemom kako bi bežično raspršio vaš internetski signal. Bez obzira jeste li kod kuće ili u poslu, kada istovremeno upotrebljavate nekoliko uređaja kojima je potrebna internetska veza, usmjerivač se može preopteretiti. Poznavanjem simptoma preopterećenog usmjerivača kroz razne testove, znat ćete je li to jednokratni događaj ili trebate zamijeniti usmjerivač za bolji model koji može podnijeti veću propusnost.

Korištenje uređaja

Uključite sve uređaje koje svakodnevno upotrebljavate za koje je potrebna bežična veza kako bi bila funkcionalna. To može uključivati ​​stolna računala, prijenosna računala, vaš pametni telefon, konzole za video igre, pa čak i e-čitače. Korištenje svih uređaja dat će vam bolju ideju da li njihova upotreba preopterećuje vaš usmjerivač. Iako je istina da ćete ponekad možda koristiti samo tri ili četiri uređaja, a ne šest ili sedam, važno je testirati ukupni kapacitet usmjerivača.

Pokušaj surfanja

Nakon što su svi bežični uređaji uključeni ili aktivirani, pokušajte upotrijebiti prijenosno računalo za pokretanje općeg pretraživanja weba. Surfajte pet minuta da vidite utječe li broj uređaja na brzinu vaših rezultata pretraživanja. Preopterećeni usmjerivač uzrokuje mnogo sporiju internetsku interakciju jer napaja vezu s toliko drugih uređaja. Ako to ne utječe na vaše pretraživanje, usmjerivač je vjerojatno dovoljno moćan. Ako je spor i trom, imate preopterećeni usmjerivač.

Isprobajte streaming

Sljedeći test koji možete pokušati vidjeti je li vaš usmjerivač preopterećen jest pokušati strimovati nešto uživo s Interneta. Bilo da se radi o Netflixu, Pandori ili nekoj drugoj usluzi streaminga, streaming zahtijeva stalnu vezu s Internetom. Preopterećeni usmjerivač vjerojatno će s vremena na vrijeme prekinuti vezu. Ako možete strimati bez prekida, vjerojatno ste spremni. Streaming s preopterećenim usmjerivačem daje isprekidane slike i dugo vrijeme međuspremnika.

Evidencija prekida

Ako uključivanje svih vaših bežičnih uređaja i pokušaj korištenja Interneta nisu dali konačne rezultate, pokušajte prijaviti prekide rada s interneta tjedan dana. Kad god je veza usporena, prekidna ili čak ne postoji, zabilježite datum i vrijeme, zajedno s uređajima koje koristite u maloj bilježnici. Kako nastavljate snimati, često ćete prepoznavati uzorke u signalu usmjerivača. Kada tijekom večeri strujite videozapise, koristite iPhone i istodobno surfate webom, mogli biste primijetiti da se vaša veza znatno usporava, znak da je vaš usmjerivač preopterećen.