Razlike u mikrofonima i zvučnicima

Iako se na prvi pogled čine da su mikrofoni i zvučnici vrlo različite vrste uređaja, oni su zapravo usko povezani. Zvučnici i mikrofoni su i pretvornici - komponente koje transformiraju energiju iz jedne vrste u drugu. Zvučnik pretvara električne struje u zvučne valove; mikrofon pretvara zvuk u električnu energiju. Glavne razlike među njima leže u načinu na koji su audio dizajneri optimizirali kako bi učinkovito izvršili svoj određeni zadatak.

Zvučnik

Zvučnik proizvodi zvuk kad ga vozite s pojačalom povezanim na izvor zvuka. Većina zvučnika koristi elektromagnetni dizajn u kojem je trajni magnet smješten u metalnom okviru koji drži konus izrađen od papira ili plastike. Žičana zavojnica pričvršćena na kraj konusa stvara privlačne i odbojne sile kada kroz njega prolazi električna struja; potiskivanje i povlačenje prema konusu stvara zvučne valove. Veličina konusa diktira opći frekvencijski raspon koji se najučinkovitije reproducira: veliki konusi proizvode niske frekvencije, a mali generiraju visoke frekvencije.

Mikrofon

Kad govorite ili pjevate u mikrofon, zvučni valovi vašeg glasa proizvode vibracije u dijafragmi unutar mikrofona. Iako imaju razne osnovne izvedbe, uobičajeni tip koji se naziva dinamički mikrofon koristi magnetski princip sličan onome koji se koristi u zvučnicima. Dijafragma nosi laganu žičanu zavojnicu izrađenu od fine žice; zavojnica se kreće kroz magnetsko polje i stvara električne struje koje odražavaju dolazne zvučne valove. Drugi popularni dizajn, nazvan kondenzatorski mikrofon, postavlja membranu na jednu od dvije metalne ploče razdvojene izolatorom. Vibracije u dijafragmi proizvode promjene u električnom kapacitetu između dviju ploča. Kondenzatorskim mikrofonima je potrebna baterija, jer učinak kapacitivnosti sam po sebi ne proizvodi električne struje.

Sličnosti

Dinamični mikrofon i standardni zvučnik koriste pokretnu zavojnicu u magnetskom polju, proizvodeći električne struje iz zvučnih vibracija ili obrnuto. Moguće je, iako rizično, povezati dinamični mikrofon na izlaz zvučnika i čuti zvuk s mikrofona. Budući da mikrofon nije dizajniran za rukovanje električnim ulazima, postavka glasnog pojačala može uništiti mikrofon ako se koristi na ovaj način. Na isti način, možete spojiti zvučnik na ulaz za mikrofon, ali budući da zvučnik ne stvara idealan mikrofon, morate vikati na njega da biste proizveli prepoznatljiv signal. Voki-tokiji i sobni interfonski sustavi koriste jedan zvučnik-mikrofonski uređaj koji umjereno dobro obavlja obje funkcije.

Razlike

Mikrofoni proizvode relativno slab izlaz koji zahtijeva predpojačanje kako bi signal doveo na standardnu ​​linijsku razinu. Budući da su signali slabi, kablovi mikrofona imaju oklop koji smanjuje električni šum koji se čuje od fluorescentnih svjetala i uređaja. Mikrofon hvata širok raspon frekvencija s velikom osjetljivošću. Svrha zvučnika je ispuniti sobu zvukom visoke vjernosti. To znači rukovanje velikom količinom energije iz pojačala - do nekoliko stotina vata za neke vrste zvučnika. Za upravljanje snagom zvučnik ima robustan, težak dizajn. Radi dobre vjernosti, jedan ormar zvučnika može imati dva ili više zasebnih pokretača zvučnika, svaki prilagođen određenom frekvencijskom rasponu; jedan zvučnik nema širok raspon koji ima mikrofon.