5 trikova na programskoj traci s ubojicama (koji rade u sustavima Windows 7 i 8)

Windows programska traka je moćnija nego što izgleda. Većina ga samo koristi za pristup programima klikom na ikone na njemu - a ako ste to vi, propuštate. Kao i razni drugi tipkovni prečaci i skriveni trikovi u sustavu Windows, i ovi vam savjeti mogu pomoći u učinkovitijem radu i bržem obavljanju poslova.

Windows tipka + #

Kucanjem tipke Windows otvara se izbornik Start - ili zaslon Start na sustavu Windows 8. Ali držanje tipke Windows pritisnuto dok pritiskate brojčanu tipku ekvivalentno je kliku na ikonu programske trake. Na primjer, pritisnite "Windows tipka + 1" isto je što i kliknuti prvu ikonu programske trake. Ako program nije otvoren, pokrenut će se. Ako je pokrenut u pozadini, prebacit ćete se na njega. Ako je to najistaknutiji prozor, smanjit će se. Da, to je baš poput klika na ikonu programske trake.

Isprobajte sami prečicom poput Windows tipke + 1, 2, 3 ili bilo koje druge numeričke tipke.

Skočni popisi

Desnom tipkom miša kliknite bilo koju ikonu na traci programske trake i vidjet ćete izbornik poznat kao "skočni popis". Skočni popisi dodani su u sustavu Windows 7 i, ovisno o programu, omogućuju brzi pristup uobičajenim radnjama, nedavnim datotekama i još mnogo toga. Također možete prikvačiti stavke na skočni popis. Na primjer, mogli biste desnom tipkom miša kliknuti ikonu programske trake preglednika Google Chrome da biste vidjeli prečace za nedavno zatvorene kartice. Kliknite ikonu pribadače pored jedne od njih i ona će biti "prikvačena" na popis, tako da joj možete brzo pristupiti desnim klikom na ikonu programske trake. To je poput izrade popisa favorita na vašoj radnoj površini, koji se skriva dok vam ne zatreba.

Također možete povući i ispustiti datoteku (ili vezu web mjesta) na prečac programske trake aplikacije da biste je prikvačili na popis za preskakanje.

Isprobajte s drugim omiljenim programima - prikvačite dokumente u prečac Microsoft Word, mape u prečac Explorera i još mnogo toga.

Otvorite novi program Windows

Ponekad možda koristite program, ali želite brzo otvoriti novi prozor. Na primjer, možda biste željeli otvoriti drugi prozor web preglednika ili drugu instancu programa Microsoft Word.

Da biste otvorili novi prozor, držite tipku Shift dok klikate ikonu programske trake. To također radi s gornjom prečacom "Windows tipka + brojčana tipka", tako da možete otvoriti novi prozor tipkovnom prečacom.

Ako više volite koristiti miš, možete i srednjom tipkom miša kliknuti ikonu aplikacije na programskoj traci.

Prikvačite web aplikacije

Ako ste poput većine korisnika Windowsa, vjerojatno koristite puno web aplikacija. Ako želite, možete ih izvaditi iz preglednika i prikvačiti ih izravno na programsku traku.

U Chromeu dođite do web stranice koju želite staviti na programsku traku, kliknite gumb izbornika, odaberite "Alati", a zatim "Stvori prečace programa" da biste stvorili prečac na programskoj traci.

U Internet Exploreru prvo dođite do web stranice koju želite prikvačiti. Povucite i ispustite ikonu web stranice s adresne trake programa Internet Explorer na programsku traku.

Mozilla Firefox ne podržava ovu značajku - oprostite, korisnici Firefoxa.

5 trikova na programskoj traci s ubojicama (koji rade u sustavima Windows 7 i 8)

Tajni trikovi

Konačno, u sustavu Windows 8.1, desnom tipkom miša pritisnite gumb Start ili pritisnite "Windows Key-X" da biste otvorili poseban "izbornik za napredne korisnike" s prikladnim pristupom uobičajenim radnjama poput otvaranja upravljačke ploče i isključivanja računala. Ovo je jedan od tajnih trikova koje korisnici sustava Windows 8.1 trebaju znati. Windows 10 rješava ovaj problem s otkrivanjem vraćanjem stvarnog izbornika Start.

Ovo je samo snimka najkorisnijih tipkovnih prečaca i trikova na programskoj traci sustava Windows. Ta jednostavna traka na dnu zaslona skriva puno značajki!

Zasluge za slike: Microsoft, Google